Saimaan mediakeskus

Televisio
Televisio on yksi suosituimmista medioista ja sen katseluun käytetään perheissä paljon aikaa. Etenkin perheen pienimmät ovat usein innokkaita television katselijoita. Televisio rytmittää perheen arkea ja luo rutiineja. Lähes joka perheessä on vähintään yksi televisio, joten se on lapsille hyvin tuttu media. Televisiosta tutut hahmot hyppivät esiin lasten vaatteista, koulutarvikkeista ja välituntileikeistä. Television vaikutus lapsen elämään voi olla yllättävänkin suuri.


televisio.jpgTelevisioon liitetään usein melko positiivisia mielikuvia. Mainoskanavien lastenohjelmat saavat joskus kritiikkiä osakseen, vaikka ennen kaikkea kyse on etenkin pienten lasten kohdalla siitä, että televisionkatselua pitäisi ohjata. Joskus televisio saattaa toimia lastenvahtina, jolloin lapsi istutetaan television ääreen, jotta itse ehditään toimittaa päivän askareita. Aikuisten pitäisi kuitenkin huomioida, että televisiosta tulee paljon sellaista ohjelmamateriaalia, joka ei sovi kaikenikäisille. Väkivallan ja erotiikan ohella lapselle haitallista voi olla se, että hän ei ymmärrä näkemäänsä. Kaikesta huolimatta televisiosta tulee paljon myös lapsille sopivia ja heitä viihdyttäviä ohjelmia sekä erityisiä opetusohjelmia, joita lapset voivat katsella. Aina hyvä tapa on, että aikuinen joko seuraa televisiota lapsen kanssa tai ainakin tietää, mitä lapsi televisiosta katselee.

Olisi tärkeää, että lasten kanssa keskustellaan televisio-ohjelmista ja television merkityksestä perheessä. Kotona tai koulussa voidaan nostaa esille jokin tietty ohjelma, ja purkaa sen sisältöjä yhdessä pohdiskellen. Ohjelmista keskustelemisen ohella lasten tai nuorten kanssa voidaan tuottaa omia televisiosta tuttuja sisältöjä, kuten uutisia, mainoksia, elokuvia tai vaikkapa minisarjoja. Televisio voidaan rakentaa vaikka pahvilaatikosta. Hauska tapa on myös kuvata omia televisio-ohjelmia videolle ja katsella niitä sitten yhdessä. Välineiksi riittävät videokamera ja tietokone editointia varten. Lapset usein innostuvat kuvaamisesta ja oppivat tekniikat melko nopeasti.