Saimaan mediakeskus

Ääni

Ympärillämme on jatkuvasti paljon erilaisia ääniä. Milloin viimeksi olet sulkenut silmäsi ja kuulostellut, mitä ääniä kuulet? Mistä äänet ovat peräisin? Onko täydellistä hiljaisuutta olemassa ja missä sitä voi kuunnella?
Tunnistaako nykylapsi maatilan eläimien äänet? Entä eri lintujen äänet? Millaisessa äänimaailmassa lapsi elää? Millaista musiikkia hän kuuntelee? Onko kotona koskaan hiljaista, vai kuuluuko taustalta aina television ääniä?

Ääni on tärkeässä asemassa esimerkiksi mainoksissa, elokuvissa ja peleissä. Äänen avulla luodaan tunnelmaa ja mielikuvia. Kauhuelokuva muuttuu vähemmän pelottavaksi, kun äänen laittaa pois päältä. Toisaalta elokuvan taistelukohtaus olisi lattea ilman miekkojen kalahtelua, hevosten kavioiden rummutusta ja mahtipontista taustamusiikkia.

Ääntä voi käyttää monipuolisesti myös luokassa. Meluisan luokkatilanteen keskellä lasta voi kannustaa kuuntelemaan virittelemällä hänen kuuloaistiaan. Musiikki ja erilaiset äänet voivat toimia virikkeinä kirjoitustehtävissä äidinkielen tunnilla. Esimerkiksi Ylen Tehostosta löytyy paljon eri maissa ja eri tilanteissa äänitettyjä ääniä. Mitä äänet kertovat eri maiden kulttuurista ja asukkaista? Lapset voivat myös tuottaa ääniä itse!

Tältä sivulta löydät tukea ja vinkkejä äänen käyttämiseen opetuksessa, sekä linkkejä erilaisiin vapaasti käytettäviin äänitehosteisiin. Näitä ääniä voit käyttää opetuksen tukena tai esimerkiksi luokan animaatioprojektissa.