Saimaan mediakeskus

Huomioikaa seuraavat asiat, mikäli alueellanne suunnitellaan etäopetusta toteutettavan ACP:n (Adobe Connect Pro) avulla.


Tekniset vaatimukset

Jokaisella oppilaalla tulee olla käytössä työasema (tai kannettava), jonka ikä saa olla korkeitaan 3v. vanha. MPS-päätteet eivät tähän sovellu. Samoin jokainen oppilas tarvitsee kuuloke-mikrofonin USB-liitännällä sekä Web-kameran. Kuuloke-mikrofonit pitää olla kielistudiotyyppisiä (German Maestro C8.100D), eli niiden tulee peittää koko korva. Näin vierustoverin puhe kuuluu ainoastaan kuulokkeista.

Koulun Internetyhteyden tulee olla kuituverkossa, jotta yhteys toimii tarpeeksi nopeasti. ADSL-yhteydellä olevista maaseutukouluista tämä ei onnistu. Tällä hetkellä Kasukkalan koulu on A2 venäjässä mukana. Koulun ulkoinen yhteys on 10Mbps ja se ei oikein tänä päivänä meinaa riittää, etenkin jos koululta on muuta verkkoliikennettä samaan aikaan.

Opettajalle hyvä tietokone kuuloke-mikrofonilla ja Web-kameralla.

Etäryhmien avustajilla tulee olla käytössä saaman tasoinen tietokone kuin oppilailla ja langaton kuuloke-mikrofoni, jotta avustaja voi liikkua vaivattomasti luokassa opastamassa ja neuvomassa oppilaita.

HUOM! Etäopetuksen toiminta tulee testata kouluilla käytännössä ennen kuin etäryhmiä virallisesti perustetaan.


Tilavaatimukset

Opettajalle rauhallisen työtila, jossa ei liiku muita etätunnin aikana. Esim. opettajien yhteiset työtilat ja opettajain huoneet eivät sovellu tähän.

Etäoppilailla tulee olla rauhallinen tila, jossa ei liiku muita oppilaita etätunnin aikana. Esim. kirjastoissa ja mediateekeissa liikkuu yleensä tuntien aikana muita oppilaita. Mikrofonit ottavat helposti tilasta tulevat muut äänet ja ne häiritsevät kaikkia etätunnilla olevia.

Perusopetuksessa pitää etäryhmällä olla valvonta. Eli vähintään avustajan tulee olla paikalla jokaisessa etäryhmässä.