Saimaan mediakeskus

Metakka-hanke Lappeenrannassa vuosina 2008-2010
oppimisymparistot.jpg

Koululaiset tekevät oman koulun uutisia! Uutistyössä auttavat Etelä-Saimaan ja Ylen ammattilaiset. Oppilaat tuottavat uutisten sisällöt itseään kiinnostavista aiheista, ja samalla tekniikkakin tulee tutuksi. Peruskouluikäiset mediatoimittajat kuvaavat uutismateriaalia videokameroilla ja leikkaavat sitä editointiohjelmalla. Verkkolehti syntyy OPH:n tuottamaan Lehtiverstas/ Magazine factory -pohjaan. Koulureportterit kirjoittavat tekstejä ja harjoittelevat uutiskuvien ottamista.
Metakka-hanke kehittää oppilaiden mediataitoja tekemällä oppimisen keinoin, aitoa uutistyön prosessia simuloiden. Huomion kohteena ovat erityisesti oman ilmaisun taidot. Uutisjuttujen sisällön ja muodon lisäksi opiskellaan kameroiden, ohjelmistojen ja verkkoympäristön käyttöä. Sisällöt ovat aina pääasia, mutta tieto- ja viestintätekniikka on tärkeä väline viestien välittämiselle.


Projekteja hankkeen ajalta:


Lukiolaiset radiotyössä
Kymmenkunta lukiolaista Joutsenon ja Lauritsalan lukiosta harjoitteli marras-tammikuun aikana oman radiojutun tekoa Metakka-projektissa. Radiokurssi aloitettiin yhteistapaamisella Yle Etelä-Karjalan tiloissa, jossa radiotyön ammattilaiset Sari Lehtinen, Petri Kivimäki ja Pasi Tapanainen ohjasivat lukiolaisia radiojutun teossa.
Kurssiin kuului lisäksi radiotyön harjoituksia omalla koululla ja jutun koostaminen Ylen toimituksessa. Valmiit jutut valokuvien ja nettitekstien kera julkaistiin Etelä-Karjalan radion nettisivuilla.


metakka1_1.jpg

Joutsenon yläkoulussa kirjoitettiin Meijän koulupäivää

Joutsenon yläkoulun Metakka-työskentely aloitettiin marraskuisella rupeamalla, jolloin yläkoululaiset tekivät juttuja freelance-toimittaja Tiina Suomalaisen opastuksella Meijän koulupäivää -lehteensä.
Helmi-maaliskuussa 2010 on tarkoitus tehdä vielä koulun tv-uutiset.

Mustolassa tehtiin sekä verkkolehti että tv-uutiset!

Mustolassa, Saimaan kanavan äärellä sijaitsevassa historiallisessa koulumiljöössä ahkeroitiin lokakuussa 2009 sekä verkkolehti että tv-uutiset. Työskentelyyn osallistuivat neljännen ja viidennen luokan oppilaat.

Samaan aikaan verkkolehtityöskentelyn kanssa osa oppilaista teki Mustolan koulun videouutisia. Ryhmissä työskenteleminen sujui mukavasti. Muu kouluyhteisö tuki mediaryhmien työskentelyä antamalla haastatteluja ja osallistumalla lehden ja videouutisten kuvauksiin.

Verkkolehden tekoa Mustolassa on tarkoitus jatkaa pitkin lukuvuotta. Kun lehden tekemisen perustaidot ovat nyt sekä neljäs- että viidesluokkalaisilla hallussa, voi kiinnostaviin jutunaiheisiin tarttua aina tilaisuuden tullen.

Mustolan koulun verkkolehti on luettavissa osoitteessa http://magazinefactory.edu.fi/magazines/mustola. Tv-uutisia voi katsoa koulun Edusaimaa- toimintaympäristössä oppilaiden omilla Edusaimaa-tunnuksilla. Tv-uutisten juttuaiheina on muun muassa ekaluokkalaisten koulupäivä ja Mustolan koulun liikuntatilat.

Vainikkalan Valo aloitti syksyn 2009 verkkolehtityöskentelyn

Vainikkalan koulun verkkolehti Vainikkalan Valo ilmestyi kolmen intensiivisen syyspäivän ahkeroinnin tuloksena. Lehden palstoilla käsitellään koulun arkea, vainikkalalaislasten harrastusmahdollisuuksia sekä muita ajankohtaisia aiheita.
Erityislaatuista Vainikkalan Valon toimistustyössä oli se, että lehden tekoon osallistuivat kaikki koulun oppilaat ykkösluokkalaisesta kuudesluokkalaisiin. Kirjoittamis- ja kuvaamisintoa riitti!
Lehteä voi lukea osoitteessa http://magazinefactory.edu.fi/magazines/vainikkala.

Aapisvasikka ja Sammon Sanomat ovat ilmestyneet

Tyysterniemen koulun 4. ja 6.-luokkalaiset ovat toimittaneet Aapisvasikka-lehden, jossa muun muassa esitellään kiinnostavia urheilukasvoja, pohditaan limsa-automaatin hankkimista kouluun sekä esitellään koulun äänityskerho. Aaapisvasikka on aiemmin ilmestynyt painettuna lehtenä. Koulussa mietitään, julkaistaanko lehteä jatkossakin verkkoversiona.
Sammonlahden yläkoululaiset tekivät reportaasia viritetyistä mopoista ja peliautomaattien äärellä viihtyvistä koululaisista. Myös koululiikunta, koukuttavat energiajuomat ja koulun kasvisruoka pääsivät Sammon Sanomien palstoille.

Armilan Loiste yläkoululaisten Metakka-lehti

Armilan koulu pääsi ensimmäisenä yläkouluna mukaan Metakkaan. Työryhmän tuotos, verkkolehti Armilan Loiste on luettavissa osoitteessa http://www2.edu.fi/magazinefactory/magazines/ArmilanLoiste. Työryhmä ahkeroi lehden parissa 29. ja 30. syyskuuta. Lehden suunnittelu aloitettiin edellisen viikon uutisoppitunnilla. Ryhmässä oli mukana 18 oppilasta ja kaksi opettajaa. Tukea työryhmälle antoivat Etelä-Saimaan Minna Mäkinen ja Marjukka Hietalahti sekä Saimaan mediakeskuksen väki.
Armilan Loisteessa tarkastellaan muun muassa, mitä opettajanhuoneessa tapahtuu välituntisin ja mitä oppilaat syövät koulupäivänsä aikana. Toimittajat selvittivät myös, mitä koulun pommisuojassa on ja millaisia haasteita koulun talonmies voi kohdata työpäivänsä aikana. Lukijat saavat tietää, millaista on koulun syysmuoti, milloin remontti on tulossa ja kuka on kuukauden henkilö.
Lehden päivittämisestä huolehtii jatkossa koulun mediakerho, jota vetävät opettajat Satu Musakka ja Anna-Kaisa Nisonen.

metakka1_2.jpg

Lavolan koulun Metakka

Lavolassa tehtiin tv-uutisia 15. ja 17. päivä huhtikuuta. Uutiset koostetaan Ylellä 9. toukokuuta, jonka jälkeen ne ovat katsottavissa Etelä-Karjalan radion Metakka-sivuilla . Sivuilla on jo nyt tekstejä muun muassa koulupoliisista, lähistöllä levähtäneistä joutsenista sekä poikien suosimista hyppynaruista. Oppilaat tekivät myös koulunsa esittelyn ja jutut on - totta kai- höystetty runsaalla kuva-aineistolla.


metakka1_3.jpg

Verkkolehtitoimitus työskenteli 22. ja 24. huhtikuuta. Lavolan uutiset selvittää muun muassa töhrityn ulkorakennuksen puhdistamisen hintaa, esittelee suosittuja nettiselainpelejä, vie lukijat Sammonlahden kirjastoon, urheiluliikkeeseen ja moneen muuhun paikkaan. Lehdessä myös esitellään eri alojen ammattilaisia: kampaaja, kelloseppä, tanssinopettaja... Sekin selvisi, että sirkuskoulu Tuikussa alkaa syksyllä aikuisten ryhmä!


metakka1_4.jpgmetakka1_5.jpg

Luukkaan koulun Metakka

Luukkaan koulun verkkolehteä, Luukkaan lentopostia , alettiin tehdä vuoden kovimman lumipyryn päivänä 26. maaliskuuta. Karut sääolosuhteet eivät kuitenkaan estäneet energistä toimitusta tekemästä juttuja; lumipyryn vaikutukset Lappeenrannan lentokentällä olikin yksi juttuaiheista. Lentokentän lisäksi toimittajat kävivät jututtamassa lauritsalalaisia yrittäjiä, tekivät katugallupeja ja selvittivät naapurissa olevan yläkoulun remonttitilannetta.

Suurin osa Luukkaan lentopostin jutunaiheista on omasta koulusta: Mitä koulupäivystäjät tekevät? Miten koululaiset pukeutuvat? Miksi koulussa ei saa syödä purkkaa vaikka päiväkodissa saa? Mitä koulukirjastosta lainataan?

Luokan työskentelyä ohjasivat Etelä-Saimaa -lehden toimittajat Minna Mäkinen ja Antti Rinkinen sekä valokuvaaja Mika Stranden. Luukkaan lentoposti on linkitetty Etelä-Saimaan nettisivuille, jossa on Metakka -hankkeen oma sivu.

metakka1_6.jpg

Luukkaan koulun kuudesluokkalaiset työstivät pääsiäisviikolla tv-uutisia. Juttuja ja sähkeitä tehtiin oman koulun esikoululaisista, Tuosan leirikeskuksen myymisestä, koulun kosteusvaurioista, talviliikunnan pulmista sekä koululaisten hygieniasta. Jutut työstetään uutislähetykseksi vasta huhtikuun puolella (10.4.), mutta tv-Metakan nettisivuilta voi käydä katsomassa, millaista työskentely oli. Sivuilla on myös maistiaisia lähetyksen juttuaiheista.

metakka1_7.jpg

Luukkaan koululaiset aloittivat oman koulu-uutisprojektinsa uutisoppitunnilla maanantaina 10.3. Uutisoppitunnilla perehdyttiin toimituksen rooleihin, tv-uutislähetyksen rakenteeseen ja uutiskysymyksiin. Omia ideoita heräteltiin suunnittelmalla kuvitusta valmiiseen sähketekstiin ja katsomalla osia Kaakkois-Suomen uutisista. Luukkaan koulu-uutistiimissä on oppilaita 6A ja 6B -luokilta. Työskentelyä ohjaavat opettajat Hannu Hiitola ja Pasi Kettunen.

metakka1_8.jpg

Kuusimäen koulun Metakka -väki Ylen tv-studiossa 13.2.

Kuusimäen Metakka -oppilaat työstivät oman koulun uutiset valmiiksi tv-lähetykseksi Ylen alueuutisten studiossa. Edellisellä viikolla koululla tehdyt uutissähkeet, sähkesataset ja loppukevennys rakentuivat kokonaiseksi lähetykseksi, jonka oman luokan oppilaat myös juonsivat.

Luokka tutustui Ylen toimitiloihin ja pääsi mukaan myös radiolähetykseen ja tv-uutisiin.

metakka1_9.jpg    metakka1_10.jpg
Liitteet
Audiotiedosto Kanavansuun Metakka (11 min.)


Linkit
Aapisvasikka
Armilan Loiste
Aurinkoinen Lönnrot
Kuusimäen koulun Metakka-verkkolehti
Lavolan koulun Metakka-verkkolehti
Luukkaan koulun Metakka-verkkolehti
Meijän koulupäivää - Joutsenon yläkoulun koululehti
Metakan verkkolehden Magazine factoryn ohjeita
Metakan verkkosivu Etelä-Saimaan on-line sivustolla
Metakka.fi - Näin teet oman luokan uutiset!
Mustolan koulun verkkolehti
Myllymäen sanomat
Parjalan Pakinat
Sammon Sanomat
Vainikkalan Valo
Yle Etelä-Karjalan Metakka-sivustoLiitteet