Saimaan mediakeskus

Kättä pidempää aikuiselle - oppaita ja sivustoja nuorten nettimaailmaan

 
Lapset ja nuoret viettävät aikaansa netissä: kuvagallerioissa, peleissä, verkkoyhteisöissä. Ovatko sivustot tai pelit nuoren ikätasolle sopivia? Kuinka pitkä peliaika on liian pitkä? Mitä on nettikiusaaminen?
Opettajat ja vanhemmat voivat tuntea itsensä epätietoisiksi ja epävarmoiksi siitä, mihin lasten ja nuorten netin käytön rajat pitäisi vetää. Kuuluuko netiketin opettaminen koululle vai kodille? Monet järjestöt, kuten Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Pelastakaa lapset ry. ovat laatineet kattavia sivustoja kasvattajien käyttöön. Näillä sivuilla on paljon hyödyllistä tietoa lasten ja nuorten suosimista nettiympäristöistä, viisaasta nettikäyttäytymisestä sekä esimerkiksi vanhempien arvioita nuorten suosimista tietokonepeleistä.

Monissa nuorten suosimissa yhteisöpalveluissa on erikseen vanhemmille ja kasvattajille tarkoitettu tietopaketti, joka sisältää tietoa palvelun säännöistä, ikärajoista ja toimintamallista. Tällaiset osiot löytyvät muun muassa Irc-gallerian ja Habbo-hotellin sivuilta.

oppaitanet.jpg