Saimaan mediakeskusOPH_hankelogo.jpg                    oyvaaka.jpg 


Molla - mediataidot esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa

Molla (Media, osallisuus, lapsi) -hanke käynnistyy syyslukukauden 2011 aikana. Hanke saa rahoitusta Opetushallituksen oppimisympäristöjen kehittämisrahoituksesta. Tavoitteena on tuoda esiopetukseen sekä kaikenikäisille lapsille mediamaailma tutuksi turvallisessa ja osallistavassa ympäristössä.

Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Turun Top-keskus ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu. Hanketta toteutetaan Lappeenrannan lisäksi Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnissa.

 

Molla Etelä-Karjalassa

Tämän päivän lapset syntyvät yhteiskuntaan, jossa median määrä on jatkuvasti kasvanut. Tutkimusten mukaan yhä nuoremmat lapset lapset käyttävät mediaa.  Medialukutaito on tämän vuoksi yksi tärkeistä kansalaistaidoista ja siksi tärkeää jo päiväkoti-ikäiselle. Molla (Media, osallisuus, lapsi) ja Saimaan mediakeskus tuo päiväkoteihin ilmaisia mediapajoja, joissa lapset saavat kasvattajan kanssa yhdessä tehdä ja pohtia erilaisia asioita median alueelta.

  Pajoissa lapsi voi esim. ottaa kuvia leikkipaikoistaan ja päivän askareistaan, kertoa tarinoita animaation keinoin, tallentaa ja kuunnella omaa ja ympäristönsä ääniä, tehdä oman kirjan tai lehden ryhmäläistensä kanssa jne.

Oppimisympäristöön sijoitetut mediavälineet saavat lapsen tutkimaan maailmaansa uusin tavoin. Tärkeätä Mollan pajoissa on se, että lapsi saa ideoida ja osallistua itse tekemiseen ja samalla oppii jotain uutta.  Sosiaalisuus ja yhteisöllisyys korostuvat pajatoiminnassa yhdessä tehden.  Myös henkilökunnan perehdytyksessä mediapajojen tekoon käytetään samaa toimintamallia: kouluttaja tukee ja opastaa henkilöstöä mediakasvatuksen toimintatapojen käyttöön.

Hankkeeseen  valitaan piloteiksi aluksi muutama päiväkoti Lappeenrannasta. Näiden kautta kokeiltua Molla-toimintamallia levitetään muihin päiväkoteihin. Medialaitteiden tuominen laajemmin päiväkoteihin on vielä uutta ja tavoitteena onkin, että ne löytävät paikkansa sieltä muiden pedagogisten virikkeiden vierestä. Uusien materiaalien käyttäminen lasten oppimiseen haastaa henkilökuntaa opettelemaan uusia toimintapoja.  Hankkeen avulla saadaan henkilöstölle ajankohtaista tietoa ja toimintamalleja mediakasvatuksen toteuttamiseksi varhaiskasvatuksessa.

Lisäksi hankkeessa tavoitellaan myös päiväkodin ja kotien yhteisten pelisääntöjen löytämistä mediakasvatuksen alueella. 


Hankkeen aikataulu

Hanke toteutetaan vuosina 2011 -2013.


Hankkeen kouluttaja

Riikka Tidenberg
Kouluttaja
Saimaan mediakeskus
Lavolankatu 14,53600 Lappeenranta
riikka.tidenberg(at)lappeenranta.fi
www.saimaanmediakeskus.fi
p.040 1244933
pikkupikkumolla.jpg


Liitteet
Nimi
wordle.jpg (126,3 kB)