Saimaan mediakeskus

@pettaja - arkipäivän tvt-opetuskäyttötaitoja (Osaava 2012 - 2013)

 

@pettajan "Tuunatha siekii tuntis"-messut 6.10.

tst_1316.jpg

"Tuunaatha siekii tuntis"- TVT-veso houkutteli toista sataa opetusalan osallistujaa yhden päivän ajaksi Kimpisen koulukeskukseen. Oli hienoa, että opetuksen ja oppimisen TVT-mahdollisuudet herättävät kiinnostusta niin untuvikoille kuin konkareillekin. Veso-päivän aikana oli mahdollisuus tutustua mm.  iPad:n koulukäyttöön, SmartBoardiin, animaation tekoon, sosiaalisen median hyödyntämiseen opetuksessa sekä kerätä kokemuksia ja näkemyksiä opetusteknologian hyödyntämisestä.

Kimpisen koulutuskeskuksessa lauantai-päivänä kuului vilkas puheen sorina, kun opetushenkilöstö kokoontui TVT-vesopäivään ja valmistautui pajakierroksille. Useat pajat olivatkin täynnä, mutta vielä löytyi jokunen vapaa paja, johon matti myöhäsetkin toivotettiin tervetulleeksi. Ipad, pelipedagogiikka ja Smart Board houkuttelivat jokaisessa pajassaan lähes 30 osallistujaa. Joissakin pajoissa jopa ylitettiin 30 osallistujan raja. Mielenkiintoisia kokemuksia oli siis esillä.

Veso-päivä oli työntäyteinen. Monissa pajoissa ei pelkästään luennoitu ajankohtaisista ilmiöistä vaan jaettiin kokemuksia ja päästiin kokeilemaan mm. mitä kaikkea Ipad tarjoaa koulukäyttöön. Itse kokeileminen tuntui osallistujista hurjan hauskalta ja mielekkäältä. Jälleen kerran saimme todeta TVT-koulutuksen mahdollisuudet ja tarpeet Lappeenrannan alueen kouluille.

Ipad:n maistiaisten ohessa oli mahdollisuus tutustua mm. Smart Board-perusteisiin, opetusteknologiaan, pelipedagogiikkaan, Mollan mediapajaan ja oppilaiden Apps tori-tarjontaan.

Muita järjestettyjä @pettaja-koulutuksia

Tablet-laitteet opetuksessa
Rehtori - pädi tulee kouluun
Notebook ja Smart tutuksi
Voimauttava valokuva lapsiryhmässä
QR-koodit opetuksessa


Verkoston jäsenet

Lappeenrannan kaupunki, esiopetusryhmät, perusopetuksen koulut, lukiot
Taipalsaaren kunta, esiopetusryhmät, perusopetuksen koulut
Savitaipaleen kunta, esiopetus, Savitaipaleen lukio
Lemin kunta, esiopetus


Hankkeen tavoitteet

@pettaja-hankkeen tavoitteena on kehittää henkilökunnan (esiopetus, perusopetus, lukiokoulutus) tietoyhteiskuntaosaamista. Sen tavoitteena on tuottaa laadukasta, ajankohtaista, osallistavaa, innovatiivista, yhteisöllistä, vuorovaikutuksellista sekä asiakaslähtöistä koulutusta sekä taata tulevaisuuden osaajien, oppilaiden, osaaminen. Tarkoitus on luoda uusia pysyviä koulutusrakenteita, varmistaa nykyisten rakenteiden olemassaolo sekä toteuttaa kuntarajat ylittävää täydennyskoulutusta. Lisäksi hankkeella pyritään luomaan verkoston kunnille mahdollisuus yhtenäiseen strategiseen suunnitteluun, täydennyskoulutuksen toteuttamiseen ja täydennyskoulutuksen vaikuttavuuden arviointiin käyttämällä ja kehittämällä yhteisiä työvälineitä (Elbit, Tossu ym.) verkostokuntien käyttöön.


Osaamisen lisäämisen toimet

- Saimaan mediakeskus järjestää koulutuksen lähijaksot alueilla ja niissä hyödynnetään asiantuntija- ja sidosryhmäverkostoa ja koulujen sisäisen osaamista
- Järjestetään koulukohtaisia ja alueellisia veso-koulutuksia osaamis- ja tarvekartoituksen pohjalta
- Suunnitellaan ja toteutetaan pedagoginen ATK-ajokortti, jossa hyödynnetään uusiutuvia ope.fi-taitotasokuvauksia. Ajokorttikoulutus on moduulimainen asiakaslähtöinen koulutusmalli, jossa osaaminen syntyy koulutettavan aiemman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan
- Verkko- ja etäopetuksen aloittaminen ja saattaminen osaksi opetusta mm. perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kielten opetuksessa ja hyödynnetään toimintamallia opettajien täydennyskoulutuksessa
- Sosiaalisen median toimintaympäristöjen hyödyntäminen opetuksessa
- Pidetään verkossa teemakohtaisia webinaareja, joihin opettaja voi liittyä kiinnostuksen mukaan omasta työpisteestään