Saimaan mediakeskus

Käytä eduLappee-verkkoa SaitaOpenin sijaan

Saitalta saatujen tietojen mukaan SaitaOpen -verkko on tällä hetkellä erittäin ruuhkautunut ja suurin käyttö SaitaOpenille on nimenomaan kouluilla. Koulujen pitäisi käyttää SaitaOpen verkon sijaan eduLappee –verkkoa, myös oppilaiden omien laitteiden osalta. Laitteiden käyttö on erittäin hidasta SaitaOpenissa, joten laitteesta ei myöskään saada kaikkea tarvittavaa verkkopalvelujen osalta irti (mm. videot, verkkosovellukset).

Jos verkko tuntuu hitaalta, niin tarkistakaa ensin mitä verkkoa laite käyttää. Jos laite on SaitaOpen-verkossa, niin vaihtakaa verkoksi eduLappee ja unohtakaa laitteessa SaitaOpen-verkko.

Oppilaat kirjautuvat omilla Oppilas-verkon tunnuksillaan Oppilas\käyttäjätunnus. MDM:ssä olevat laitteet kirjautuvat SaitaOpenin unohtamisen jälkeen valitsemalla listasta eduLappee. Tärkeää on, että laitteista unohdetaan SaitaOpen, ettei laitteet vaihda verkkoa lennossa.

SaitaOpenin runsas käyttö kouluilla hidastaa myös MDM:n käyttöönottoa (rekisteröinti päättyy aikakatkaisuun). Käyttöönottovaiheessahan laite rekisteröidään SaitaOpen verkosta käsin, jonka jälkeen ohjeessa toimenpiteenä on SaitaOpenin unohtaminen ja eduLappeeseen siirtyminen.

 
 
Syyskuussa MobileIronin MDM-ratkaisu käyttöön iPadien etähallintaan

Syyskuun aikana koulujen iPadeja aletaan siirtää keskitettyyn hallintaan. Kaupunki on hankkinut MobileIron-MDM-ratkaisun.

Koulujen tvt-vastaavat/rehtorit saavat ensi koulutuksen uusien laitteiden käyttöönotosta MDM:n avulla. Koulutus pidetään 9.9. klo 13 - 15 Kimpisen koulun pienessä auditoriossa.

Lue lisää ohjeista

 
Digivirtaa lukiokoulutukseen

EthernetCableBlue2.jpg

 

Lukiokoulutus on suuren murroksen äärellä. Opiskelijat tuovat lukioon omat koneet ja sähköinen päättökoe häämöttää joko näköpiirissä. 

Syksyllä 2015 käynnistyy Etelä-Karjalassa lukion opettajille tarkoitettu koulutushanke, jonka tavoitteena on johdattaa opettajat lukion opetuksen sähköistämiseen ja sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin.

Koulutuskuvaukset ja linkit ilmoittautumislomakkeeseen löytyvät täältä.

Lisätietoja: Timo Kainulainen, 0505939456 tai etunimi.sukunimi (ät)lappeenranta.fi

 
 
Ruotsin kuninkaalliset tutustuivat Sammonlahden oppilaiden robotteihin

 

robotiikka_etusivu.jpg 
Kuva: Olli-Jussi Rissanen

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia vierailivat Saimialla 5.3.2015. He tutustuivat Sammonlahden LUMA-luokan tekemiin ja ohjelmoimiin robotteihin, jotka oliva lainassa Saimaan mediakeskukselta.

Etualalla on Eevertti-robotti, jonka LUMA-luokan tytöt olivat rakentaneet ja ohjelmoineet heiluttamaan Ruotsin ja Suomen lippuja sekä opettaneet puhumaan ruotsia ja tanssimaan. Takana luokan pojat ohjelmoivat robottia, joka piirtää ennalta ohjelmoituja kuvioita robottiin asennetulla kynällä vasemmalla lattialla näkyvälle paperille.

Kuningaspari oli erittäin kiinnostunut oppilaiden töistä ja oppilaat pääsivät myös opastamaan kuningatar Silviaa iPadin käytössä.

Katso kuvia tapahtumasta Saimian Facebook -sivulta.

 
Abitti ja Digabi

 

digavi-tvt.jpg

Lukion rehtorit, apulaisrehtorit ja tvt-vastaavat tutustuivat 19.2. 2015Saimaan mediakeskuksen johdolla Abitti-kurssikoejärjestelmään ja Digabi-verkkoon.

Digabi-verkon pystytys onnistui yllättävän hyvin. Kannettavat koneet bootattiin DigabiOS-tikuilta ja koetilanpalvelin omalta tikultaan. Koneet liitettiin kytkimellä ja ethernet-kaapeleilla yhteiseen verkkoon. Esimerkkikokeen suoritus sujui mainiosti, vaikka verkon vikasietoisuutta testattiin sammuttamalla koneita ja irrottamalla niitä verkosta.

Abitti-kurssikoejärjetelmällä laadittu koe täytti tehtävänsä, ja vastaukset saatiin takaisin Abittiin arvioitavaksi.

Kiitos Janne Cederbergin rakentaman editorin, saimme myös mediamateriaalia kokeen tehtävänantoihin. Pientä moitetta sai se, että opettajan arvioimat sähköiset kokeet voi tulostaa PAPERILLE.

Kevään aikana Mediakeskus järjestää opettajille tarkoitetun Abitti-koulutuksen, jossa voi laatia omia sähköisiä kokeita. Sekä Kimpisen että Lyseon lukioon tulee oma Digabi-verkkoluokka, jossa kokeita voi toteuttaa. 

 
Ohjelmointi ja robotiikka tulevat!

 

 etusivukuva.jpg

Saimaan mediakeskukselle on hankittu ohjelmoitavia robotteja koulujen käyttöön. Koulutukset alkavat huhtikuussa. Kuvassa ohjelmoitava Sphero-pallorobotti.

 

 

Mediakeskus toivottaa opettajat ja oppilaat tervetulleiksi maksuttomiin koulutuksiin ja mediapajoihin!

Tietoa koulutuksista löydät Koulutus -välilehdestä.

_________________________________________________________________

ActionTrack

 

Mediakeskus on hankkinut koekäyttöön ActionTrack-sovelluksen. Sovelluksella voi rakentaa oppimispelejä esimerkiksi koulun lähiympäristöön, lisäämällä sovelluksen karttaan erilaisia tehtäviä. Sovellus käyttää mobiililaitteiden GPS:ää näyttääkseen oppilaille ja opettajalle, missä pelaajat ovat pelialueella. Sovellus toimii iOS- ja Android-laitteilla, joissa on GPS, ei siis esimerkiksi iPad minillä, jossa on vain WiFi-yhteys.

Ensimmäinen koulutus on 15.12. klo 9-15 Saimaan mediakeskuksen koulutusluokassa A226, Pohjolankatu 23. Lisäkoulutusta tulossa keväällä.

Lisätietoja ohjelmasta osoitteessa http://www.taz.fi/

_________________________________________________________________

 Peda.net

 

Peda.net-oppimisympäristö on käytössä Lappeenrannan perusopetuksen kouluissa. Peda.net on oppilaalle oma henkilökohtainen alusta - OmaTila - , jossa hänen portfolionsa sisältö säilyy koulun jälkeenkin. Toisaalta Peda.netiin voi luoda yhteisiä tiloja koululle, luokille, oppiaineille.

Jokainen käyttäjä luo palveluun omat tunnuksensa. Peda.netistä löytyvät ohjeet tunnusten luomiseksi. Alle 15-vuotiaan tunnus rekisteröidään huoltajan suostumuksella, ja siihen ohjeet löytyvät huoltajakirjeestä.

Mediakeskus kouluttaa opetushenkilöstöä tarpeen mukaan. Koulukohtaisista koulutuksista voi sopia Timo Kainulaisen kanssa.

Peda.net-palvelu: https://peda.net

Saimaan mediakeskuksen Peda.net-ohjeet on kerätty osoitteeseen:

https://peda.net/id/QmMFtj

_________________________________________________________________

YouTube-kanava

 

Saimaan mediakeskuksen YouTube-kanavalta löydät videovinkkejä koulutyöhön!

_________________________________________________________________

Ohjeet

 

Apple VPP

Apple on ottanut Suomessa käyttöön syksyllä 2014 Volume Purchase Programmen VPP:n eli oppilaitosten määrälisenssiohjelman. Tällä ohjelmalla koulu voi ostaa useita appeja App Storesta kerralla.

Määräostoksista voi saada alennusta, jos ohjelman tekijä antaa tällaisen tarjouksen. Yleensä alennus on 50%.

Koulu luo VPP-tilin, johon tarvitaan koulun luottokortti. VPP:llä ostetut ohjelmat laskutetaan toistaiseksi luottokortilta. Laskutusmahdollisuus tullee myöhemmin vaihtoehdoksi Applelle.

Kun ohjelmat on ostettu VPP-tilille, tulee tilille internet-osoiteita ja koodinumeroita, yksi jokaista ostettua ohjelmaa kohden. Avaa internet-osoite tabletilla, johon asennatte ohjelman ja kirjoita sen yhteydessä oleva koodi tälle sivulle, jolloin ohjelma alkaa asentumaan tabettiin. Osoite ja koodi ovat kertakäyttöisiä.

Kun ohjelmat on ostettu VPP-tilin kautta, ne tulee siis asentaa jokaiselle laitteelle erikseen. Myöhemmin kaupungille on tulossa käyttöön MDM eli Mobile Device Management, jonka avulla yhdellä laitteella voi hallinnoida kaikkia koulun iPadeja ja esimerkiksi asentaa VPP:llä ostetut ohjelmat. Laitamme tästä lisätietoja, kun MDM tulee käyttöön.

Jos ette ota käyttöön VPP-tiliä, ainoa mahdollisuus ostaa ohjelmia on lahjakorteilla. Lahjakortteja saa esimerkiksi tilattua Business Forumilta laskulle. Ne eivät näy Business Forumin verkkokaupassa, vaan kortit pitää tilata soittamalla tai sähköpostilla. Pienin Applen tarjoama lahjakortti on arvoltaan 25 euroa.

Lisätietoja: Apple VPP ja Business Forum


AppleTV:n liittäminen eduMedia -verkkoon.
Koulujen AppleTV:t voivat käyttää eduMedia -verkkoa.

1) AppleTV:n asetuksista valitaan eduMedia -verkko
2) Verkkoon tarvittavan salasanan saa Mediakeskuksesta tai Saitalta
3) Laite nimetään Asetuksissa: Koulu_tila/luokka/käyttäjä tms.
4) AirPlay -näyttökoodi otetaan käyttöön Asetuksissa


EduMedia -verkko löytyy kouluilta joilla eduLappee -verkko kuuluu/näkyy.
 

eduLappee - uusi langaton verkko !

Lappeenrannan kaupungin kouluille on luotu uusi langaton verkko; eduLappee. Tämän verkon käyttöönotto tapahtuu vaiheittain. Saita tulee järjestemään koulutusta koulujen TVT -vastaaville verkon käyttöön liittyen, käyttötukea tulee samaan Saimaan mediakeskukselta Saitan koulutuksen jälkeen. Ensimmäisessä vaiheessa verkon käytön prioriteetti on lukio- ja yläkoulukäytössä.
eduLappee -verkko vaatii kirjautumisen ( sertifiointi ) eli se ei ole vapaa langaton verkko vaan vaatii verkkoon tunnistautumisen joko omalla käyttäjätunnuksella tai sertifikaatilla ( mobiililaitteet ).

 

Moodle-oppimisympäristön uusi osoite -  https://saimaamoodle.mmg.fi

Moodle oppimisympäristö on vaihtanut osoitetta. Toimintamypäristö on muuten samankaltainen kuin aiempikin, mutta tunnuksissa on tapahtunut seuraavat muutokset: 1. Käyttäjätunnus on sama kuin vanhassa edusaimaa –tunnuksessa ilman loppuosaa eli etunimi.sukunimi. Mikäli vanhassa edusaimaa –tunnuksessa oli numero, niin se on edelleen tunnuksessa (etunimi.sukunimi2 jne..) Salasana on etunimi pienillä kirjaimilla, ja se pakotetaan vaihtamaan ensimmäisellä kirjautumiskerralla. 2. Pyytäkää käyttäjiä kirjautumaan Moodleen sekä päivittämään omat tietonsa ajan tasalle. Etenkin sähköpostiosoitteen kohdalta. Tietoja pääsee muuttamaan Moodlen etusivun oikean yläreunan oma nimi -linkistä 3. Jatkossa käyttäjät luovat käyttäjätunnuksensa Moodleen itse etusivun linkin ’Aloita nyt luomalla uusi käyttäjätunnus!’ kautta. Eli tunnuksia ei jatkossa synkronoida mistään järjestelmästä. 4. Opettajien Moodle -tunnusten ryhmät pysyivät entisinä. Ainoastaan admin-tunnus on poistettu käytöstä. Yhteydenotot: Jouni Kolehmainen, käyttäjätunnukset, tekninen tuki Timo Kainulainen, koulutus, opastus

 

iOS 8 -päivitys saatavilla


iOS 8 -käyttöjärjestelmäpäivitys on saatavilla Applen iPad 2 ja Air sekä retina näytöllä varustettuihin mineihin ja puhelimissa iPhone 4S ja sitä uudempiin malleihin. Päivityksen voi ladata näihin laitteisiin kohdasta Asetukset -> Yleiset -> Käyttöjärjestelmän päivitys.


Mitä uutta?

  • kotinäppäimen kaksoisnäpäytyksellä moniajo
  • terveyssovellus: mm. omien SOS-tietojen lisääminen
  • tuki kolmannen osapuolen näppäimistöille
  • muutoksia kameraan ja kuvat-sovellukseen: mm. kuvat automaattisesti iCloudiin
  • perhejako sovelluksille
  • iCloud Drive -pilvipalvelu ja 5Gt ilmaista tilaa
  • Instant Hotspot -puhelimen datayhteyden jako Macille
  • Handoff-jatkuvuuden avulla voi soittaa ja lukea/lähettää viestejä millä tahansa Applen laitteella, johon on kirjautunut omalla ID:llä Yhteensopivuus Macien kanssa tulee myöhemmin tänä syksynä jaettavasta Yosemite-päivityksen myötä.


    Lisätietoja: https://www.apple.com/fi/ios/ios8/

Huom! EduLappee verkko saattaa temppuilla päivityksen jälkeen. Paina Asetukset -> Wi-Fi -> eduLappeen i-painikkeesta ja valitse "Unohda verkko". Tämän jälkeen kirjaudu uudestaan ja pääset lataamaan profiilin. Jos ei edelleenkään toimi, sammuta ja käynnistä laite uudestaan ja tee sama verkkoon uudelleen kirjautuminen.

Huom! Kaikki ohjelmat eivät toimi iPadeillä päivityksen jälkeen. Ohjelmat on päivitettävä AppStoren kautta. Kaikki ohjelmantekijät eivät ole vielä julkaisseet päivitystä omalle ohjelmalleen.

__________________________________________________

 

Mediakeskuksen tilat ovat Pohjolankatu 23:n toisessa kerroksessa luokissa 223 (työtilat) ja 226 (koulutusluokka).

Toivotamme teidät tervetulleeksi koulutuksiin!

Yhteistyöterveisin

Timo Kainulainen
050 593 9456
timo.kainulainen(ät)lappeenranta.fi

Petja Pyykkönen
040 637 4494
petja.pyykkonen(ät)lappeenranta.fi

Riikka Tidenberg
040 124 4933
riikka.tidenberg(ät)lappeenranta.fi

Hankkeet
koulu, media ja osallisuus Arjen oppimiskokemukset sulautuvissa ympäristöissä